Hvilken blomst ville du give?

Da jeg blev certificeret gruppecoach og -facilitator på ID academy i 2009, lød en af vores sidste opgaver på evaluering. Vi skulle evaluere hinanden. Når vi nu skulle uddannes som gruppecoaches og -facilitatorer, skulle arbejdet selvfølgelig foregår i grupper, og vi skulle gøre det ved at give blomster til hinanden. På store ark gik vi igang med farveblyanter og tusch. Der blev tegnet morgenfruer, roser, vild timian, orkideer, stedmoderblomster og mange flere.

Feedback med fokus på det, der virker

Over jorden sammen med blomsten skulle vi skrive alle de positive egenskaber, vi forbandt med blomsten og den person, den var tilegnet. Under jorden sammen med rodnettet skulle vi skrive de egenskaber, vi igen forbandt med blomsten og som måske ikke var helt synlige hos personen endnu.

Hvorfor symboler og metaforer er gode til evaluering

Vi forbinder blomster, biler og sko og mange flere ting med bestemte egenskaber, fortællinger og metaforer. De kan derfor fungere som gode redskaber, når vi skal evaluere hinanden eller et projekt. Blomster kan sige mange ting på en fin og omsorgsfuld måde, uden det nødvendigvis bliver rørstrømsk eller ‘lilla ble-agtigt’. Du slipper også for dur/dur-ikke tyranniet, karakterskalaer og andre sammenligningsmetoder.

Samtidig husker vi i billeder, så idet vi får en bestemt bil, blomst eller sko som udtryk for vores bidrag (fagligt og/eller personligt), husker vi billedet i langt længere tid end mange ord og forklaringer. Jeg kan stadig huske, hvilken blomst jeg fik og hvorfor – selvom den blev givet tilbage i 2009.

…og gode som symboler på drømme og mål

Vi kan også bruge tingene som symboler på det, vi ønsker os og drømmer om; det, der betyder noget for os. Det kan blive et billede på en vækststrategi, der i et billede siger meget mere og meget mere tydeligt end det, 10 maskinskrevne sider om virksomhedens forretningsstrategi kan.

Hvilken blomst ville du give…?

Her hvor året rinder ud, elsker jeg at brug tid på at evaluere året og min egen indsats og samtidig se fremad: hvad ønsker jeg mig af næste år? Det arbejde synes jeg, er fantastisk at gøre i juledagene, hvor jeg kan finde ro og stilhed. Måske du også har lyst til at prøve. Du kan jo starte med at overveje, hvilken blomst du ville give….din kollega, din kone/mand, dit år, dig selv. Og du kan samtidig overveje, hvilken blomst dit 2015 skal have som ledestjerne.

Husk, du kan også deltage i INTERAKTIONs nytårskur-webinar mandag den 29. december kl. 19.30.

Med ønsket om en glædelig og fredfyldt jul til jer alle,

De bedste hilsener

INTERAKTION